Αθλητες που συμμετεχουν σε αθληματα αντοχης ,οπως δρομεις μεγαλων αποστασεων,ποδηλατες ,σκιερ αντοχης,και κωπηλατες,αφιερωνουν πολλες ωρες στην προπονηση και στους αγωνες.

Ενω οι αθλητες αντοχης εχουν εξαιρετικη ικανοτητα να χρησιμοποιοουν το λιπος ως πηγη ενεργειας κατα την διαρκεια μεγαλων αγωνων , η ικανοτητα να παραμείνουν ενυδατωμενοι και να αποθηκεύουν γλυκογονο(υδατάνθρακες) ειναι ζωτικης σημασιας στους  αγωνες αντοχής.

Ολοι οι αθλητες μπορουν να αποθηκευσουν λιπος ,αλλα υπάρχει ενα οριο στο ποσο γλυκογονο μπορει να αποθηκευσει ενας άνθρωπος.

Το αποθηκευμενο γλυγονο ειναι απαραιτητο για την πληρη οξειδωση του λιπους και χρησιμευει ως το κυριο καυσιμο για εργασιες υψηλης εντασης , όπως τα σπριντ στο τελος του αγωνα που αξιοποιηουν οι επιτυχημένοι δρομεις αντοχης.

Ετσι  οι αθλητες αντοχης καταναλωνουν μεγαλες ποσοτητες τροφων πλουσιων σε υδατανθρακες,οπως τα ζυμαρικα για  να εξασφαλισουν οτι εχουν αρκετο γλυγονο για να αποτρεψουν την εξαντληση των αποθεματων(καυσιμων).

Ο τροπος με τον οποιο καταλαλωνονται οι υδατάνθρακες μπορει να εχει αντικτυπο στην αποθηκευση του γλυκογονου.Ενω οι αθλητες αντοχες μπορούν να μετατρεψουν αποτελεσματικα τους υδατανθρακες σε γλυκογονο , αυτη η μετατροπη απαιτει χρονο και νερο.Αυτο οφειλεται στο γεγονος για καθε  γραμμάριο γλυκογονου    που αποθηκευται απαιτουνται τρια γραμμαρια νερου.Επιπλεον το σωμα μπορεί να μετατρέψει περίσσια γλυκοζης σε γλυκογονο μονο σε συγκεκριμενο ρυθμο   και για αυτό οι αθλητες θα πρεπει να καταναλώνουν υδατανθρακες συχνα για αρκετές μερες ,αντι να βασίζονται σε ενα γευμα πλουσιο σε υδατανθρακες την ημερα πριν απο ενα γεγονος και το οποιο μπορει να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφης.

Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά προγραμμάτων διατροφής που παρέχονται για διαφορετικές προσλήψεις θερμίδων: 2300, 2800, 4500 θερμίδες.Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους personal training διατροφής να κατανοήσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των αναγκών ανάμεσα σε  διαφορετικά αθλήματα.Ο στόχος είναι να διατηρείται ενα ενεργειακό ισοζύγιο κατα τη διάρκεια της ημέρας +- 400 θερμίδων,καθώς και να  κατανέμονται ομοιόμορφα οι πρωτεΐνες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά.Τα διατροφικά προγράμματα δεν λαμβάνουν υπόψιν μονο το ενεργειακό ισοζύγιο στο τέλος της ημέρας αλλά και οι ώρες που δαπανώνται για αναβολικη η καταβολικη  κατάσταση.   

ΑΘΛΗΤΉΣ ΑΠΟΣΤΆΣΕΩΝ.

Ένας αθλητής π.χ 24χρονος ,με ύψος 180 εκ.και βάρος  73 κιλά που αγωνίζονται στο τρέξιμο αποστάσεων εκτελεί δυο αυστηρά τρεξίματα προπόνησης και ενδιάμεσες συνεδρίες άρσης βαρών.

Είναι τόσο  υψηλό επίπεδο δραστηριότητας απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας που υπολογίζεται περίπου 4500 θερμίδες.Για να καλύψει αυτή την ανάγκη , ο αθλητής πρέπει να τρωει συχνά  γεύματα και σνακ και να πίνει συνεχώς αθλητικά ποτά.Ο αθλητής οφείλει να στοχεύει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα για την βελτίωση  των σπριντ .

Σε αυτή την περίπτωση θα ταίριαζε ενα διατροφικό πρόγραμμα που αποτελείται απο 4500 θερμίδες ημερησίως.Ο συγκεκριμένος αθλητής έχει ημερήσιο πρόγραμμα  με 13 ώρες θετικού ισοζυγίου και 11 ώρες αρνητικού ισοζυγίου θερμίδων

Οι διατροφικές  πληροφορίες αυτού του διαιτολόγιό περιέχει συνολικά 4500 θερμίδες.

Η αναλογία των υδατανθράκων αυτού του διαιτολόγιου :περιέχει συνολικά 4500 θερμίδες.

Η αναλογία υδατάνθρακες είναι 64%, πρωτεΐνη 17% και λίπος 19%. 


ΝΊΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ

ΚΆΤΟΧΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΊΟΥ ΡΕΚΌΡ Αμ.Εα στα 10.000 μέτρα.

Ειδικός στα θέματα διατροφής αθλητών.

PERSONAL TRAINER NUTRITION  COACH



 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Οταν υπαρχει ορεξη εργατικοτητα και υπομονη γινονται και αυτα....ενα μεγαλο RESPECT σε αυτους που το εμπνευστηκανε και το ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΑΝΕ...